COMANDARIA MUSEUM

  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 10
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 1
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 2
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 3
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 4
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 5
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 6
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 7
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 8
  • COMANDARIA MUSEUM project - thumbnail view 9

COMANDARIA MUSEUM

Location: ZOOPIGI
Project Status: COMPLETED

MAIN IDEA

The central idea of the study to create a new shell over the existing building was based on principles such as consistency, respect and balance for both maintenance and preservation of the existing building so as to not corrupt the industrial part of the building. At the same time, all new additions and transformations mark a new era which is distinguished from the original building with reversible construction.

The main rationale is expressed by the use of metal and wooden elements whose composition refers to the construction of the wine barrel.

OBJECTIVES

The approach to design was:
a) The building to function as a landmark and be easily readable.
b) Be able to continue to play its role as a benchmark in the community and serve as an attraction.
c) To create an attractive upscale environment for the residents who live in the village and the increase in the number of visitors would cause the economic revival of the Community and improve the quality of life.
d) To adequately meet the operational needs of the new function and be sustainable.

SPACE DESCRIPTION

The historical museum operates as a living museum. The building consists of 3 main functional modules.

a) Museum (foyer, exhibition space, visitor facilities)
b) Area of parallel activities (screening room, recreation area, comandaria shop)
c) Auxiliary facilities (reception and processing of raw materials, stores, personnel, machinery)

The premises are articulated in such a way that they can adapt to differences in height of the surrounding area and be integrated within the compact core of the settlement.
 

Built area: 1478m2
Client: ZOOPIGI COMMUNITY
Structural Engineer: ALEXIS PANAYIOTIDES
M+E Engineers: ILIOFOTOU & ZINIERIS
Quantity Surveyor: MARINOS PANAYIOTIDES
Contractor: ANTONIS ASKANIS LTD
Photographs: © Christos Papantoniou